Image

Odchwaszczanie

 

Chwasty to rośliny dzikie, niepożądane w naszych warzywnikach. Konkurują z warzywami o wodę, składniki pokarmowe, światło oraz przestrzeń do życia, a także stanowią kryjówkę dla gryzoni i innych szkodników, co znacząco wpływa na pogorszenie warunków wegetacji. Chwasty możemy zwalczać ekologicznie lub przy użyciu środków chemicznych.

Ekologiczne zwalczanie chwastów polega na mechanicznym lub ręcznym pieleniu i ściółkowaniu. Przy mechanicznym bądź ręcznym odchwaszczaniu dodatkowo wzruszamy glebę poprawiając jej stosunki powietrzno wodne tym samym poprawiamy strukturę gleby. Taki zabieg jest wskazany po ulewnych deszczach, aby zapobiec tworzeniu się skorupy glebowej. Walka z chwastami bywa długa i wymaga wiele wysiłku oraz cierpliwości. Sukces w walce z chwastami odniesiemy wtedy gdy będziemy odchwaszczać regularnie.