Image

Wybór stanowiska i przygotowanie podłoża

 

Wybierając miejsce pod uprawę warzyw należy pamiętać aby było to miejsce zaciszne i nasłonecznione przez co najmniej sześć godzin dziennie, o jak najmniejszej ilości kamieni. Unikamy sąsiedztwa z drzewami, dużymi krzewy i wysokimi żywopłotami, aby nie konkurowały o wodę, światło i związki pokarmowe z roślinami w warzywniku.

Gleba powinna być odpowiednio przygotowana, należy usunąć chwasty wraz z korzeniami i wyzbierać kamienie. Najlepiej, gdy podłoże przygotowaliśmy jesienią, można w tym celu użyć obornika lub kompostu, na wiosnę można użyć gotowego podłoża ogrodniczego lub samemu takie przygotować poprzez wymieszanie dobrze przerobionego kompostu z nawozem, aby zapewnić warzywom wszystkie niezbędne do wzrostu i rozwoju składniki pokarmowe. Ziemia w ogródku powinna być przepuszczalna, bogata w związki pokarmowe i materię organiczną, a jej odczyn powinien być zbliżony do obojętnego (pH od 6 do 7).