Wapnowanie
Większość gleb w Polsce jest kwaśna lub lekko kwaśna, wymagane jest wówczas wapnowanie które zobojętnia odczyn gleby, poprawia jej strukturę oraz wpływa na lepsze przyswajanie składników pokarmowych przez rośliny. Ogólnie odczyn gleby w ogródku warzywnym powinien być zbliżony do obojętnego (pH od 6 do 7), jest to ph optymalne dla większości warzyw.
W przypadku gleb zbyt kwaśnych powinniśmy wykonać zabieg wapnowania (nie wapno budowlane!), stosując Florovit wapno nawozowe granulowane lub Dolomit.
Wprowadzając wapń do gleby poprawiamy jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne oraz wpływamy na skuteczność nawożenia.
Odchwaszczanie
Chwasty to rośliny dzikie, niepożądane w naszych warzywnikach. Konkurują z warzywami o wodę, składniki pokarmowe, światło oraz przestrzeń do życia, a także stanowią kryjówkę dla gryzoni i innych szkodników, co znacząco wpływa na pogorszenie warunków wegetacji. Chwasty możemy zwalczać ekologicznie lub przy użyciu środków chemicznych.
Ekologiczne zwalczanie chwastów polega na mechanicznym lub ręcznym pieleniu i ściółkowaniu. Przy mechanicznym bądź ręcznym odchwaszczaniu dodatkowo wzruszamy glebę poprawiając jej stosunki powietrzno wodne tym samym poprawiamy strukturę gleby. Taki zabieg jest wskazany po ulewnych deszczach, aby zapobiec tworzeniu się skorupy glebowej. Walka z chwastami bywa długa i wymaga wiele wysiłku oraz cierpliwości. Sukces w walce z chwastami odniesiemy wtedy gdy będziemy odchwaszczać regularnie.
Nawożenie
Nawożenie to jeden z najważniejszych zabiegów przy uprawie warzyw, bez którego nie będziemy w stanie uzyskać dobrej jakości plonów. Dlatego GRUPA INCO S.A. stworzyła gotowe nawozy wieloskładnikowe zawierające w swoim składzie komplet makroskładników i mikroskładników pokarmowych:
Florovit nawóz uniwersalny z dolomitem w postaci granulatu. W składzie nawozu występuje dolomit, dzięki czemu nawóz ma działanie lekko odkwaszające. Nawóz można stosować przed siewem lub sadzeniem oraz do dokarmiania roślin już rosnących.
Florovit nawóz płynny uniwersalny przeznaczony do dolistnego i doglebowego nawożenia, posiada własności błonkotwórcze wpływające zmniejszenie podatności roślin na choroby oraz mniejszą transpirację i wyparowywanie wody z gleby. Nawóz można stosować łącznie ze środkami ochrony roślin
Florovit pro natura nawóz organiczno-mineralny do warzyw zawierający naturalne substancje humusowe poprawiające jakość gleby (zwiększa żyzność) oraz substancje mineralne niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju warzyw.
Nawadnianie
Warzywa to grupa roślin szczególnie wrażliwa na suszę z uwagi na zazwyczaj słabo rozwinięty system korzeniowy. Niedobór wody może powodować opóźnienie i nierówne wschody, a w konsekwencji może powodować mniejsze i gorszej jakości plony. Warzywami najbardziej wrażliwymi na krótkotrwały niedobór wody są: sałata, kapusta pekińska, ogórek, cebula, rzodkiewka, seler, kalafior, brokuł. Natomiast najmniej wrażliwe na niedobór wody są warzywa korzeniowe — chrzan, marchew, pietruszka, burak ćwikłowy oraz pomidor wysoko rosnący, groch i szparag.
Ilość wody niezbędnej do nawadniania warzyw w trakcie sezonie wegetacyjnego zależy od gatunku i fazy rozwojowej rośliny, rodzaju gleby i warunków pogodowych.
W przypadku uprawy warzyw z siewu zaleca się nawadnianie przed siewem, aby nie utrudniać wschodów i nie powodować gnicia nasion. Natomiast warzywa uprawiane z rozsady zaleca się nawadniać bezpośrednio tuż po wysadzeniu — wówczas rośliny dobrze się ukorzeniają i przyjmują.
Uprawa warzyw z rozsady
Rozsada to inaczej młoda roślina wyhodowana z nasion w specjalnych pojemnikach lub inspektach, przeznaczona do wysadzenia do gruntu.
Z rozsady uprawiamy najczęściej rośliny ciepłolubne i o długim okresie wegetacji. Są to min. Pomidor, papryka, seler, niektóre odmiany ogórków i warzyw kapustnych, także kabaczki czy melony.
Rośliny te przeważnie możemy wysadzać do gruntu dopiero po zakończeniu wiosennych przymrozków, wiec od połowy maja (zwłaszcza rośliny mało odporne na niskie temperatury). Jeżeli chcielibyśmy je w tym czasie wysiewać z nasion, nie starczyłoby lata, na to żeby uzyskać i żebrać plon. Dlatego przypadku tych roślin możemy wcześniej, w domu lub szklarni przygotować rozsady i kiedy warunki klimatyczne będą sprzyjające przesadzić je do gruntu.
Przygotowanie rozsad możemy rozpoczynać pod koniec stycznia, w zależności od gatunku i odmiany. Na każdym opakowaniu nasion jest podany optymalny termin wysiewu. Robiąc to w domu, pamiętajmy, że młode siewki potrzebują odpowiednio wysokiej temperatury i dużo światła. Dlatego najlepszym miejscem do trzymania rozsad jest parapet lub inne miejsce w pobliżu okna. W pierwszym etapie wysiewamy nasiona do wszelkiego rodzaju skrzynek i doniczek. Najlepiej do tego wykorzystać specjalistyczne podłoża ogrodnicze do produkcji warzyw (dostępne w większości sklepów i centrów ogrodniczych).
W marcu i kwietniu rozsadzamy siewki do specjalnych pojemników, po jednej siewce, tak, aby w przyszłości łatwo było przenieść je do gruntu z całą bryłą korzeniową (zapobiega to uszkodzeniu korzeni sadzonki). W tabeli poniżej przedstawiamy optymalne terminy siewu nasion na rozsadę oraz wysadzenia rozsady dla poszczególnych gatunków warzyw.
Warzywo |
Termin siewu nasion na rozsadę |
Termin wysadzenia rozsady do ogrodu |
Uwagi |
---|---|---|---|
Arbuz |
IV |
koniec V |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Bakłażan |
III/IV |
V/VI |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Bób |
II-III |
IV |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Brokuł |
III-VI |
IV-VII |
okres wegetacji krótszy niż sezon, można sterować terminem zbiorów |
Brukiew
|
IV |
VI |
uprawa letnia z siewu do gruntu lub jako poplon (z rozsady) |
Cebula zwyczajna |
II-III |
IV |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Cebula siedmiolatka |
IV |
V/VI |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Cebula szalotka - nasiona |
III-IV |
V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Dynia |
IV |
koniec V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Endywia |
VI |
VII |
z rozsady sadzimy jako poplony |
Jarmuż |
IV-V |
V-VI |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Kabaczek |
koniec IV |
połowa V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Kalarepa |
II-III, IV |
- IV-V, VII |
wysadzamy na zbiór letni lub jesienny |
Kalafior |
II-VII
|
III-VII |
okres wegetacji krótszy niż sezon, można sterować terminem zbiorów |
Kapusta głowiasta |
II-VII |
III-VI |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Kapusta brukselka |
IV |
V/VI |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Kapusta pekińska |
III-VIII |
IV-VIII |
uprawa w cyklu letnim lub jesiennym |
Kapusta chińska |
III-IV, VII
|
koniec IV, koniec VII |
uprawa w cyklu letnim lub jesiennym |
Karczoch |
II-III |
koniec V |
roślina wieloletnia, zbiory od drugiego roku |
Kukurydza |
IV |
koniec V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Melon |
IV |
koniec V-VI |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Miechunka pomidorowa |
IV |
V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Ogórek gruntowy |
połowa IV |
V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Papryka |
III-IV |
V-VI |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Patison |
IV |
V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Pomidor gruntowy |
III-IV |
V-VI |
roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji |
Por |
II-IV |
IV-V |
przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory |
Rabarbar |
III-VIII |
V-IX |
roślina wieloletnia |
Sałata |
II-III, VII-VIII |
III-IV, VIII-IV |
uprawa w cyklu wiosenno-letnim lub jesiennym |
Seler korzeniowy i naciowy |
III |
V |
długi okres wegetacji, powolne wschody |
Szczypiorek |
I-III |
IV |
roślina wieloletnia |
Przed wysadzeniem sadzonek do gruntu należy je do tego odpowiednio przygotować poprzez hartowanie rozsady. Aby rośliny nie doznały szoku, ze względu na zmianę warunków domowych na ogrodowe, należy stopniowo rośliny wietrzyć, wystawiając je na powietrze (o ile nie ma przymrozków). Proces hartowania się sadzonek powinien trwać około 2 tygodni. Po tym możemy przystąpić do wysadzania sadzonek do gruntu.
Kiedy nasze sadzonki są już odpowiednio duże i zahartowane przesadzamy je na wcześniej przygotowane stanowisko. Robimy to bardzo ostrożnie starając się nie uszkodzić młodych roślin. Przenosimy całe bryły korzeniowe do dołków, ugniatamy wokół nich ziemię tak, aby powstało małe zagłębienie, obficie podlewamy wodą.
W celu zabezpieczenia świeżo posadzonych rozsad i zapewnienia im lepszych warunków można przykryć je specjalna włókniną, która będzie je chroniła przed szkodnikami, zimnem, gradem itp.