Wapnowanie

Większość gleb w Polsce jest kwaśna lub lekko kwaśna, wymagane jest wówczas wapnowanie które zobojętnia odczyn gleby, poprawia jej strukturę oraz wpływa na lepsze przyswajanie składników pokarmowych przez rośliny. Ogólnie odczyn gleby w ogródku warzywnym powinien być zbliżony do obojętnego (pH od 6 do 7), jest to ph optymalne dla większości warzyw.

W przypadku gleb zbyt kwaśnych powinniśmy wykonać zabieg wapnowania (nie wapno budowlane!), stosując Florovit wapno nawozowe granulowane lub Dolomit.

Wprowadzając wapń do gleby poprawiamy jej właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne oraz wpływamy na skuteczność nawożenia. 

Odchwaszczanie

Chwasty to rośliny dzikie, niepożądane w naszych warzywnikach. Konkurują z warzywami o wodę, składniki pokarmowe, światło oraz przestrzeń do życia, a także stanowią kryjówkę dla gryzoni i innych szkodników, co znacząco wpływa na pogorszenie warunków wegetacji. Chwasty możemy zwalczać ekologicznie lub przy użyciu środków chemicznych.

Ekologiczne zwalczanie chwastów polega na mechanicznym lub ręcznym pieleniu i ściółkowaniu. Przy mechanicznym bądź ręcznym odchwaszczaniu dodatkowo wzruszamy glebę poprawiając jej stosunki powietrzno wodne tym samym poprawiamy strukturę gleby. Taki zabieg jest wskazany po ulewnych deszczach, aby zapobiec tworzeniu się skorupy glebowej. Walka z chwastami bywa długa i wymaga wiele wysiłku oraz cierpliwości. Sukces w walce z chwastami odniesiemy wtedy gdy będziemy odchwaszczać regularnie.

Nawożenie

Nawożenie to jeden z najważniejszych zabiegów przy uprawie warzyw, bez którego nie będziemy w stanie uzyskać dobrej jakości plonów. Dlatego GRUPA INCO S.A. stworzyła gotowe nawozy wieloskładnikowe zawierające w swoim składzie komplet makroskładników i mikroskładników pokarmowych:

Florovit nawóz uniwersalny z dolomitem  w postaci granulatu. W składzie nawozu występuje dolomit, dzięki czemu nawóz ma działanie lekko odkwaszające. Nawóz można stosować przed siewem lub sadzeniem oraz do dokarmiania roślin już rosnących.

Florovit nawóz płynny uniwersalny przeznaczony do dolistnego i doglebowego nawożenia, posiada własności błonkotwórcze wpływające zmniejszenie podatności roślin na choroby oraz mniejszą transpirację i wyparowywanie wody z gleby. Nawóz można stosować łącznie ze środkami ochrony roślin

Florovit pro natura nawóz organiczno-mineralny do warzyw zawierający naturalne substancje humusowe poprawiające jakość gleby (zwiększa żyzność) oraz substancje mineralne niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju warzyw. 

Nawadnianie

Warzywa to grupa roślin szczególnie wrażliwa na suszę z uwagi na zazwyczaj słabo rozwinięty system korzeniowy. Niedobór wody może powodować opóźnienie i nierówne wschody, a w konsekwencji może powodować mniejsze i gorszej jakości plony. Warzywami najbardziej wrażliwymi na krótkotrwały niedobór wody są: sałata, kapusta pekińska, ogórek, cebula, rzodkiewka, seler, kalafior, brokuł. Natomiast najmniej wrażliwe na niedobór wody są warzywa korzeniowe — chrzan, marchew, pietruszka, burak ćwikłowy oraz pomidor wysoko rosnący, groch i szparag.

Ilość wody niezbędnej do nawadniania warzyw w trakcie sezonie wegetacyjnego zależy od gatunku i fazy rozwojowej rośliny, rodzaju gleby i warunków pogodowych.

W przypadku uprawy warzyw z siewu zaleca się nawadnianie przed siewem, aby nie utrudniać wschodów i nie powodować gnicia nasion. Natomiast warzywa uprawiane z rozsady zaleca się nawadniać bezpośrednio tuż po wysadzeniu — wówczas rośliny dobrze się ukorzeniają i przyjmują.

Uprawa warzyw z rozsady

Rozsada to inaczej młoda roślina wyhodowana z nasion w specjalnych pojemnikach lub inspektach, przeznaczona do wysadzenia do gruntu.
Z rozsady uprawiamy najczęściej rośliny ciepłolubne i o długim okresie wegetacji. Są to min. Pomidor, papryka, seler, niektóre odmiany ogórków i warzyw kapustnych, także kabaczki czy melony.
Rośliny te przeważnie możemy wysadzać do gruntu dopiero po zakończeniu wiosennych przymrozków, wiec od połowy maja (zwłaszcza rośliny mało odporne na niskie temperatury). Jeżeli chcielibyśmy je w tym czasie wysiewać z nasion, nie starczyłoby lata, na to żeby uzyskać i żebrać plon. Dlatego przypadku tych roślin możemy wcześniej, w domu lub szklarni przygotować rozsady i kiedy warunki klimatyczne będą sprzyjające przesadzić je do gruntu.

Przygotowanie rozsad  możemy rozpoczynać pod koniec stycznia, w zależności od gatunku i odmiany. Na każdym opakowaniu nasion jest podany optymalny termin wysiewu. Robiąc to w domu, pamiętajmy, że młode siewki potrzebują odpowiednio wysokiej temperatury i dużo światła. Dlatego najlepszym miejscem do trzymania rozsad jest parapet lub inne miejsce w pobliżu okna. W pierwszym etapie wysiewamy nasiona do wszelkiego rodzaju skrzynek i doniczek. Najlepiej do tego wykorzystać specjalistyczne podłoża ogrodnicze do produkcji warzyw (dostępne w większości sklepów i centrów ogrodniczych).
W marcu i kwietniu rozsadzamy siewki do specjalnych pojemników, po jednej siewce, tak, aby w przyszłości łatwo było przenieść je do gruntu z całą bryłą korzeniową (zapobiega to uszkodzeniu korzeni sadzonki). W tabeli poniżej przedstawiamy optymalne terminy siewu nasion na rozsadę oraz wysadzenia rozsady dla poszczególnych gatunków warzyw.

Warzywo

Termin siewu nasion na rozsadę

Termin wysadzenia rozsady do ogrodu

Uwagi

Arbuz

IV

koniec V

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Bakłażan

III/IV

V/VI

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Bób

II-III

IV

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Brokuł

III-VI

IV-VII

okres wegetacji krótszy niż sezon, można sterować

terminem zbiorów

Brukiew

 

IV

VI

uprawa letnia z siewu do gruntu lub jako poplon (z rozsady)

Cebula zwyczajna

II-III

IV

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Cebula siedmiolatka

IV

V/VI

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Cebula szalotka -

nasiona

III-IV

V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Dynia

IV

koniec V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Endywia

VI

VII

z rozsady sadzimy jako poplony

Jarmuż

IV-V

V-VI

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Kabaczek

koniec IV

połowa V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Kalarepa

II-III, IV

- IV-V, VII

wysadzamy na zbiór letni lub jesienny

Kalafior

II-VII 

 

III-VII

okres wegetacji krótszy niż sezon, można sterować

terminem zbiorów

Kapusta głowiasta

II-VII

III-VI

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Kapusta brukselka

IV

V/VI

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Kapusta pekińska

III-VIII

IV-VIII

uprawa w cyklu letnim lub jesiennym

Kapusta chińska

III-IV, VII

 

koniec IV, koniec VII

uprawa w cyklu letnim lub jesiennym

Karczoch

II-III

koniec V

roślina wieloletnia, zbiory od drugiego roku

Kukurydza

IV

koniec V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Melon

IV

koniec V-VI

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Miechunka

pomidorowa

IV

V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Ogórek gruntowy

połowa IV

V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Papryka

III-IV

V-VI

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Patison

IV

V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Pomidor gruntowy

III-IV

V-VI

roślina ciepłolubna o długim okresie wegetacji

Por

II-IV

IV-V

przygotowanie rozsady przyśpiesza zbiory

Rabarbar

III-VIII

V-IX

roślina wieloletnia

Sałata

II-III, VII-VIII

III-IV, VIII-IV

uprawa w cyklu wiosenno-letnim lub jesiennym

Seler korzeniowy i naciowy

III 

V

długi okres wegetacji, powolne wschody

Szczypiorek

I-III

IV

roślina wieloletnia

Przed wysadzeniem sadzonek do gruntu należy je do tego odpowiednio przygotować poprzez hartowanie rozsady. Aby rośliny nie doznały szoku, ze względu na zmianę warunków domowych na ogrodowe, należy stopniowo rośliny wietrzyć, wystawiając je na powietrze (o ile nie ma przymrozków). Proces hartowania się sadzonek powinien trwać około 2 tygodni. Po tym możemy przystąpić do wysadzania sadzonek do gruntu.

Kiedy nasze sadzonki są już odpowiednio duże i zahartowane przesadzamy je na wcześniej przygotowane stanowisko. Robimy to bardzo ostrożnie starając się nie uszkodzić młodych roślin. Przenosimy całe bryły korzeniowe do dołków, ugniatamy wokół nich ziemię tak, aby powstało małe zagłębienie, obficie podlewamy wodą.

W celu zabezpieczenia świeżo posadzonych rozsad i zapewnienia im lepszych warunków można przykryć je specjalna włókniną, która będzie je chroniła przed szkodnikami, zimnem, gradem itp.

3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11